PAS OP!!!! Met taai en plakkerig eten

 

We weten allemaal hoeveel onze ratjes houden van de geur en smaak van pindakaas. Het kan heel nuttig voedsel zijn, om bijvoorbeeld medicatie in te verbergen. 

Het is echter heel belangrijk om voorzichtig te zijn met alle soorten voedsel die taai of plakkerig kan zijn. Sommige merken pindakaas kunnen erg dik en plakkerig zijn, en het is dan ook aan te bevelen om deze soorten te mengen met water, om het dunner te maken, zodat er ook geen gevaar is voor schijn-stikken.

Schijn-stikken of pseudo-stikken is dat het voedsel in de keel blijft hangen, maar dat de rat nog wel kan ademen.
Echt stikken, met een blokkade van de luchtwegen, komt maar zelden voor bij ratten.  Als papperig, plakkerig of taai voedsel wordt gegeten, kan er een verstopping ontstaan in de slokdarm. De rat zal kokhalzende bewegingen maken met de kop/nek om zich te verlossen van de verstopping. De rat zal met de pootjes langs de bek wrijven, kwijlen en bang worden. In de meeste gevallen is de rat nog steeds in staat om te ademen door de neus.

Het kan wel een paar uur duren voordat zo'n verstopping oplost. Natuurlijk ga je geen uren zitten wachten, maar geef je ZO SNEL ALS JE KAN, EEN STUK KNAKWORST.  
Knakworst is van een spons-achtige samenstelling, die bijna altijd de blokkade zal oplossen. Wat in de keel zat, zal met de knakworst mee de maag in gaan. Een rat die nog kan ademen, zal een stukje knakworst niet of toch zeker niet snel afslaan. 
Lukt dit niet, dan is er een dierenarts nodig. 

Echt verstikking komt dus maar zelden voor, maar het is niet onmogelijk. Als de luchtweg is geblokkeerd door voedsel, moet er meteen actie worden ondernomen. Als je rat veel moeite heeft met ademen, heel snel adem haalt, hapt naar adem, en het tandvlees verkleurd blauw, dan zit je met een medische noodsituatie.

Hier zijn een paar tips wat je kan doen als je denkt dat je rat echt aan het stikken is:

*Als de verstopping zichtbaar is, probeer dan met een pincet of tangetje het uit de keel te halen.

*Als dit niet helpt, pak je de rat in je handen, je ondersteunt het hele lichaam EN het hoofd, en maakt van boven naar beneden een lange, stevige zwaai, in de hoop dat de verstopping los schiet uit de keel. 

*Ga hoe dan ook zo snel mogelijk met je rat naar de dierenarts.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN - geef pindakaas en ander plakkerig, taai, papperig voedsel dus niet, of meng het met water. Voorbeelden zijn dus pindakaas, banaan en vers brood. 

Deze tekst is met toestemming van The Rodent Nurse vertaald en geplaatst.