ALBINO RATTEN

Albinisme is een genetische mutatie, die het onvermogen om melanine te produceren veroorzaakt. Melanine is het pigment dat de huid, het haar en de ogen van ons knaagdier kleurt, en zonder dit hebben ze dus de klassieke witte vacht en rode ogen! 🐁

Albino knaagdieren en konijnen worden vaak als huisdier gehouden. Wist je dat albinisme het vermogen van ons knaagdier om te zien, beïnvloed?  👀

#fact: Een albino dier heeft geen pigment in de ogen. De rode kleur die wij zien is het bloed in de haarvaten ! 😨

Albinisme vermindert het vermogen van knaagdieren om zowel bij fel licht als bij weinig licht te zien. Ze kunnen slechter diepte zien, ze kunnen slechter bewegingen waarnemen en zijn vatbaar voor retinale degeneratie en totale blindheid.

Heb je je knaagdier of konijn weleens met de kop zachtjes heen en weer zien slingeren? 🐇 Dit wordt vaak gezien bij albino's en andere ratten met rode ogen, omdat ze een verminderd gezichtsvermogen hebben. De beweging (zekeren) vergroot hun vermogen om diepte waar te nemen. Als je ratje die plotseling is gaan doen, kan het een teken zijn dat de ogen slechter worden, en is het goed om langs de dierenarts te gaan. 

Een albino rat of rat met rode ogen kan natuurlijk ook gewoon een geweldig maatje zijn! 😊🙏🏻 We moeten alleen rekening houden met enkele extra overwegingen om ervoor te zorgen dat ze een gelukkig en comfortabel leven leiden.

Visit: http://www.ratbehavior.org/AlbinoPigmented.htm  voor briljant leesvoer met links naar studies/referenties, hoofdzakelijk over ratten.

#therodentnurse 👩🏻‍⚕️