WAT VOER JE JE RAT BETER NIET
Er zijn verschillende redenen waarom je een rat bepaalde dingen niet moet voeren. Dat kan zijn omdat het slecht te kauwen is, verstikking kan veroorzaken, omdat ze een slecht effect hebben op ratten al weten we niet wat het precies is wat het veroorzaakt, of omdat het gas produceert, plakkerige ontlasting of diarree.

Rauwe rode kool
In rode kool zit een hoge concentratie aan voedingsstoffen die Thiamine vernietigd. Thiamine (vitamine B1) is een erg belangrijke vitamine voor alle zoogdieren. Bij een tekort ontstaan versnelde hartwerking in rust, spierzwakte, slapte, vochtophoping, hoofdpijn, misselijkheid, gebrek aan eetlust.

Prei
Prei is voor ratten moeilijk te kauwen, en ratten kunnen stikken doordat er "draden" door prei lopen.

Champignons/paddenstoelen 
Er zijn champignon/paddenstoel soorten die gekookt wel aan ratten gegeven mogen worden, maar er zijn zoveel verschillende soorten, dat het lastig is om aan te geven welke geen gevaar vormen en welke wel. 
De gewone witte champignons kunnen gekookt wel zonder problemen aan ratten worden gegeven.

Rauwe artisjok
Artisjok remt de vertering van eiwitten en leidt daardoor tot een tekort aan eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de gezonde vernieuwing van cellen.

Groene bananen
Groene/onrijpe bananen worden nog weleens aan ratten gegeven omdat ze harder zijn en er minder kans is op gevaar om te stikken. Maar groene/onrijpe bananen kunnen de vertering van zetmeel remmen, en dat is slecht voor ratten.

WAT MAG JE JE RATTEN NOOIT VOEREN

Rauwe zoete aardappel
Dit bevat cyanide. Bij gekookte zoet aardappel is de cyanide niet meer aanwezig.

Groene aardappel
De groene schil die je wel eens ziet bij aardappelen is voor ieder dier ongezond omdat daar kleine hoeveelheden cyanide in voorkomen.

Pepers 
Pepers zijn veel te pittig en kunnen daardoor de maag zwaar irriteren en ademnood veroorzaken.

Zaadjes van appels
Als je de ratten appel geeft, zorg dan dat alle zaden verwijderd zijn. De zaden bevatten namelijk een hoge concentratie van cyanide, wat fataal is voor ratten.

Drinken met koolzuur
Ratten kunnen geen boeren laten, dus drinken met koolzuur is altijd slecht voor ratten, hoe je het ook bekijkt.

Pindakaas
Ik hoor/lees vaak dat mensen hun ratten pindakaas geven, maar dit is plakkerig en maakt het dus een groot gevaar om te stikken. Een rat kan niet overgeven/braken, en heeft dus niet de mogelijkheid om de pindakaas uit de keel te krijgen als hij dreigt te stikken.

Sinaasappel(sap)
Citrus dranken zijn niet geschikt voor mannelijke ratten. D-limonene die voorkomt in de schil van citrus vruchten en ook voorkomt in citrus dranken reageert slecht met een bepaald proteïne wat mannetjes produceren. Dit veroorzaakt op den duur nier kanker en kan direct schade aanbrengen aan de nieren.

Mango
Wat bij sinaasappel(sap) staat geldt ook voor mango. Vrouwelijke ratten mogen dit wel gewoon hebben.

Rauwe kidneybonen 
Sommige rauwe bonen bevatten antinutriënten die een negatief effect hebben tijdens de vertering. Dit kan variëren van een verminderde opname van voedingstoffen tot serieuze ziekten en dood. Er is ooit een studie geweest in 1992 waarbij ratten twee weken lang 1% aan rauwe kidneybonen kregen in hun totale dieet. Alle ratten kwamen binnen twee weken te overlijden. Rauwe kidneybonen bevatten het hoogste gehalte antinutriënten.

Ananas
Ananas behoort ook tot de citrusvruchten en mag dus ook niet aan mannelijke ratten gegeven worden. Zie info onder sinaasappel(sap).