Veelgestelde vragen


Wanneer mag ik mijn ritten(s) uitkiezen?
Ritten(s) uitkiezen mag als ze minimaal 4 weken oud zijn, en altijd nadat ikzelf gekozen heb, tenzij dit anders staat aangegeven.

Hoe werken wachtlijsten?
Hierbij reserveer je een plekje op een wachtlijst, je reserveert dus nog geen rittens.
Rond de leeftijd van 4 weken ontvangen de reserveerders via de volgorde van de wachtlijst een e-mail, waarin staat dat ze rittens mogen gaan kiezen, dus definitief reserveren.

Hoe blijf ik op de hoogte van de nestjes?
Je kan de nestjes volgen via deze website.

Kan je mij persoonlijk op de hoogte brengen van nieuwtje, geboortes, nieuwe foto's e.d.?
Nee, daar kan ik niet aan beginnen. Als er iets nieuws te melden is, dan wordt dat hier op de website gezet. 

Is er ook een Facebook groep?
Ja, die bestaat, maar niet onder onze fokkersnaam. Mensen die bij ons ratjes komen halen krijgen een link van de groep.

Waarom staat het woord Rattery niet in de naam vermeld?
Het woord rattery staat niet vermeld omdat wij geen rattery zijn maar passie/hobby fokker van de tamme rat.

Hoe lang heb je al ratten?
Wij hebben al ratten sinds 1999 en fokken onze ratten al sinds 2003 met veel passie, liefde en plezier.

Mag ik jouw rattenkamer zien?
Nee, dit kan ik niet toelaten. Dit is ter bescherming van mijn dieren en om eventuele stress te voorkomen.

Ik zoek rittens die rustig zijn en stil zitten, heb jij die?
Nee, die heb ik niet. Een ritten is een jong dier met veel energie, die graag wil onderzoeken. Ze kunnen best eens een rust pauze inlassen bij hun activiteiten, maar verwacht niet dat een ritten kalm en rustig bij je op schoot blijft zitten. Naarmate rittens ouder worden, zullen ze ook wat kalmer worden, vooral de mannetjes. Dames blijven vaak hun hele leven actiever dan mannen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Wil je een rat die stil zit, en die je altijd kan knuffelen wanneer je maar wilt, dan kan je beter naar een speelgoed winkel gaan, en niet aan levende dieren zoals ratten beginnen.

Kan ik ratjes zindelijk maken?
Ja, dat is zeer zeker mogelijk. Maar het heeft wel wat doorzettingsvermogen van jouw kant nodig. Blijf de keutels altijd in het toiletje gooien, tot ze de link leggen, en zorg dat de vulling voor het toiletje van een ander materiaal is dan je bodembedekking.

Hoe raken de rittens het snelst aan mij gewend?
Vanaf de dag dat je je ratjes in huis hebt moet je veel met ze bezig zijn. Pak een knuffelzak of rol een kussensloop op tot er een zakje ontstaat, en zet ze daar in. Aai ze, geef ze lekkere dingen uit de hand, pak ze vast en laat ze weer los. Je kan ze ook onder je trui zetten, of een oud t-shirt met jouw lichaamsgeur in de kooi leggen waar ze slapen. Doe dit zo vaak mogelijk. zeer zeker in het begin, en ze zullen heel snel aan je gewend zijn.

Kan ik voer bij je bestellen?
Ja dat kan, maar dit moet ik wel op tijd weten. Ik maak geen extra voer omdat mensen misschien voer willen bestellen. Dus wil je voer bestellen en meenemen als je jouw ratjes komt halen, laat dit dan ruim op tijd weten.

Kan ik bodembedekking bij je bestellen?
Nee, dit is niet mogelijk.

Verkoop je vervoersbakjes?
Nee, deze verkoop ik niet, maar zijn meestal in elke dierenwinkel wel te krijgen.
Er is wel een mogelijkheid om er eentje hier aan te schaffen, dan haal ik die in de winkel. De kosten hiervoor moeten wel direct overgemaakt worden.

Verkoop je ook oude dieren?
Nee, oude dieren worden niet verkocht, mijn ratten zijn mijn huisdieren. 
Als door omstandigheden ratten terug zijn gekomen die volwassen zijn, worden deze wel terug herplaatst.

Welke bodembedekking moet ik gebruiken?
Veel is goed, zolang het maar zo stofvrij mogelijk is. Wat je echt niet moet gebruiken is zaagsel.
Hooi en stro mag je wel geven, nadat je het flink uitgeschud hebt en minstens 24 uur in de diepvries hebt gelegd. Als je dat niet doet, kunnen je ratjes luizen/mijten krijgen, die in het hooi of stro kunnen zitten.

Mijn ratje heeft rood bij de ogen en/of neus, is dit bloed?
Nee, dat is geen bloed maar porfyrine. Uitvloeiing uit de neus en/of ogen is bij ratten rood van kleur. Je ziet dit bijvoorbeeld bij ratten waarbij de weerstand op dat moment te laag is, als ze verkouden zijn, of bij luchtwegproblemen. Ook bij stress kan je het weleens zien. Het wil niet direct zeggen dat je ratje dan ziek is, maar hou het wel in de gaten.

Wat moet ik meenemen als ik ratjes op kom halen?
Een vervoersbakje wat geschikt is voor ratten. Kom dus niet met een hamsterbakje of kartonnen doosje aan, want dan kan ik de ratjes helaas niet meegeven. Dit zijn geen geschikte vervoersmiddelen. Ik het vervoersbakje leg je een stuk doek - bijvoorbeeld fleece - en ook iets om over het bakje te leggen om zoveel mogelijk stress te vermijden tijdens de reis, en om weersinvloeden zoveel mogelijk te weren. Een stuk komkommer of drinkflesje mogen zeer zeker niet ontbreken als je een lange afstand af moet leggen. 

Wat krijg ik mee als ik mijn ratjes kom halen?
Naast je ratjes, krijg je ook een beetje voer mee om te mengen met het voer wat je zelf gaat geven. Zo kunnen ze even de overgang maken naar ander voer. 
Verder geef ik antwoord op al je vragen en kan je zo lang je ratjes leven bij mij terecht met je vragen. Ik krijg echter weleens vragen als een ratje iets mankeert. Ik ben geen dierenarts, dus vertrouw je iets niet, ga dan altijd naar je dierenarts, en wacht niet tot ik antwoord geef. Uiteindelijk heb ik naast de ratten ook nog een baan, huishouden, gezin en 3 honden om voor te zorgen, en zit ik niet elke minuut van de dag aan de computer.

Ik wil graag een keer een nestje, mag ik mijn vrouwtje bij jouw laten dekken?
Nee, dat mag niet. Alleen bevriende fokkers zijn welkom om vrouwtjes te brengen voor een dekking.

Ik heb een oud ratje wat alleen is komen te zitten, kan ik bij jouw een ratje lenen?
Nee, wij lenen geen ratjes uit. Wij zijn geen bibliotheek waar je even voor een tijd een rat kan lenen om die later weer terug te brengen. Dit brengt op de eerste plaats veel te veel stress, want als het ratje terug komt zal die hier ook weer opnieuw in een groep geïntroduceerd moeten worden. Daarnaast zijn onze ratten onze huisdieren. Die leen je niet zomaar even uit voor een tijd. 

Kan ik bij jouw pinnen?
Nee, wij zijn hobbyfokker en geen dierenwinkel. De kosten voor de ratjes en eventuele dingen die je daarnaast nog bij ons aan wilt schaffen moeten contant en gepast betaald worden.

Kan ik bij jouw een knuffelzak kopen?
Ja dit is mogelijk, maar moet zeer tijdig worden aangegeven. Ik zal dan zorgen dat het klaar ligt als je jouw ratjes op komt halen.

Kan ik bij jouw speelgoed, hangmatten, huisjes e.d. kopen?
Nee, die dingen hebben wij niet te koop. Daarvoor zal je naar een dierenwinkel moeten gaan.