Ritten Tips

Ratjes zijn leuke dieren, maar het kan soms nog weleens lastig zijn voor de beginnende liefhebber om de ratjes heel tam te krijgen.
Zoals elders al vermeld staat op de website, krijg je je ratjes hier handtam mee, ze zijn dan nog niet knuffel tam, daar moet je echt zelf aan werken, maar daarnaast heeft elke rat een eigen uniek karakter, en kan/mag je niet verwachten dat elke rat ook daadwerkelijk een knuffelige rat zal worden.

Als je hier ratjes komt halen moet je je realiseren dat ze vanaf hun geboorte nergens anders zijn geweest dan hier in huis.
De omgeving is vertrouwd, de geuren, de geluiden, de kooi, hun broertjes/zusje, het is allemaal wat ze gewend zijn en ze zijn niets anders dan dat gewend.
Als je dus hier je rittens op komt halen, gaan ze een enorm avontuur tegemoet, wat voor hun best heel eng kan zijn. Het ene ratje reageert daar anders op dan het andere.
Ze kunnen onderzoekend reageren als je ze thuis hebt, of zich willen verstoppen, in een hoekje zitten en het liefst niet meer bewegen, want alles is zo verschrikkelijk eng.

Het is belangrijk om al vanaf het eerste moment dat je je ratjes hebt, direct al te beginnen met socialiseren.
Dit betekend dat je je ratjes heel erg veel bij je moet nemen. Stop ze in je trui, of onder je t-shirt, of zet ze in een kussensloop met een t-shirt waar jou geur aan zit, en ga zo met ze op de bank zitten als ze erg snel zijn, en je bang bent dat ze weg glippen.
Aai, kriebel, kroel en krabbel ze, doe je hand om ze heen, pak even op, en zet weer neer. Geef rattensnoepjes uit je hand, en doe dit allemaal zo vaak als maar mogelijk is.

Alles is nieuw en ook wel eng, dus het is belangrijk om zeker in het begin geen huisje in de kooi te zetten. Een hangmat of doorzichtige buis, touwen om in te klimmen, trapjes, een plateau, dat mag allemaal, maar geen huisje, niets waar ze zich in kunnen verstoppen.
Het zal dan alleen maar langer duren voor ze echt goed tam zijn, omdat ze zich voor al die "enge" dingen kunnen verstoppen, en zo dus niet leren dat ze helemaal nergens bang voor hoeven te zijn.

Wat wij ook afraden is om rittens direct in een enorm grote kooi te zetten. Ze zullen niet weten wat te doen, en maakt alles nog veel enger. 
Als de rittens nog angstig zijn, omdat alles zo nieuw is, en dan ook nog eens in een gigantische kooi worden gezet, zonder hun moeder, zonder al hun broertjes en zusjes, dan kan dat best heel eng zijn.
Stel het jezelf eens voor, dat je uit je plotseling uit je bekende en vertrouwde omgeving weg wordt gehaald, en ergens ver weg, waar alles nieuw en vreemd is, in een hele grote kooi wordt gezet, waar je dus niks kent, alles anders ruikt, veel vreemde geluiden zijn, enz, enz, dat is eng.
Net als voor ons, of bijvoorbeeld pups, is het voor een ritten echt niet anders. 
Plaats ze dan liever in een kleinere kooi, een t-shirt of een doek met jou geur eraan erbij, dan kunnen ze eerst rustig aan hun nieuwe omgeving wennen en worden ze niet meteen in het diep gegooid.

Dus, veel bij je pakken, veel aaien, veel aandacht, lekkere dingen uit de hand geven, liefst niet meteen in een gigantische kooi, en alles komt goed. Hier zitten de rittens al vrij snel in een kooi waar ze flink kunnen klimmen, stoeien en spelen, maar het is geen kooi die zo groot is dat je ze bijna niet meer terug kan vinden.

Nogmaals, elk ritten/ratje is anders, geen eentje heeft hetzelfde karakter, ja, soms zijn het net mensen. Hou daar rekening mee. Er zijn namelijk ook ratjes die alles meteen super interessant vinden en op onderzoek uit gaan, die nergens bang voor zijn, en alles leuk vinden.

Heb geduld met je nieuwe huisdiertjes en gun ze de tijd om echt goed aan alles te wennen.

Ik wens iedereen heel veel succes.