Zomertijd tips voor koele ratten

Je ratten beschermen tegen oververhitting op erg warme dagen is super belangrijk, het kan het verschil betekenen tussen leven en dood.
Ratten kunnen niet zweten zoals wij mensen, en raken het grootste deel van hun warmte kwijt via hun staart. Er zijn mensen die zeggen dat ratten met erg lange staarten, geboren zijn in de zomer, omdat ze meer staart-oppervlakte nodig hadden om hun warmte kwijt te kunnen.
Wilde ratten zijn schemer/nacht dieren en zijn meer gewend aan een leven in een koelere omgeving, dan in de volle zon en hitte.

Hoe weet je dat je rat het warm heeft?

Naast gewoon aan hun lichaam te voelen dat ze het warm hebben, maken ratten van zichzelf een soort "pannenkoek". Daarmee bedoel ik dat ze zich heel plat maken. Ze maken zich ook heel lang en strekken zich uit, liggen het liefst ergens bovenop in plaats van in huisjes of hangmatten. Ook hun staart voelt warm aan als ze het warm hebben.

Ratten moeten in een ruimte gehouden worden waar het liefst niet warmer kan worden dan 25 graden Celsius, liefst koeler. Plaats een thermometer in de kamer om zeker te zijn van de temperatuur.  Zet rattenkooien nooit in direct zonlicht, zelfs niet in de winter, want achter een raam kan de temperatuur nog aardig oplopen, waardoor de ratten zich onbehaaglijk voelen.

Hoe hou je je ratten koel op warme zomerdagen?

1: Hou ramen, gordijnen e.d. dicht overdag.
2: Bevries water in plastic flessen. Leg deze in de kooi zodat de ratten zelf kunnen kiezen of ze dichtbij of op de koude flessen willen gaan liggen. Zorg altijd dat je er zeker 2 hebt (of meer) zodat je de flessen kan wisselen zodra het water helemaal ontdooit is.
3: Geef je ratten een ijzige snack, zoals bevroren doperwten, watermeloen of een ander soort meloen of fruit. Een leuk spelletje is "erwt-duiken", waarbij je de bevroren erwten in een schaaltje water doet. Zet dit in je kooi, en de fun kan beginnen.
4: Besproei je ratten met een plantenspuit.
5: Als de temperatuur in de kamer hoger wordt dan 25 graden, verplaats ze dan naar een andere koelere ruimte. Is je kooi te groot, plaats je dieren dan bijvoorbeeld in een vervoerskooi voor katten en zet ze in de koelere ruimte. Meestal is dat de badkamer. Natuurlijk altijd met water en voer aanwezig.
6: Laat je ratten nooit achter in een auto op hete dagen. Ook al staat een auto in de schaduw, de temperatuur in een auto kan enorm snel hoog oplopen, zelfs als de ramen een stukje open staan.

Tekenen van een zonneslag

*Kwijlen
*Ademen met de bek open
*Zwakte, slap lichaam, niet willen of kunnen bewegen, schijndood

Wat als je rat een zonneslag heeft opgelopen

Haal de rat direct weg uit de warme omgeving en behandel hem heel rustig. Besprenkel het lichaam met (GEEN KOUD) water, en wrijf de oren, staart, handjes en voetjes in met water. 

Het afkoelen van de rat moet heel geleidelijk gebeuren om complicaties te voorkomen. Als de rat te snel afkoelt of teveel afkoelt is dit levensbedreigend. Leg de rat op een natte handdoek van een vervoersbakje.

Bel je dierenarts dat je onderweg bent en zeg dat je rat door de hitte bevangen is. De reden waarom je eerst moet bellen is zodat je dierenarts zich alvast op alles kan voorbereiden om zo snel mogelijk hulp te bieden.

De rat zal waarschijnlijk vocht toegediend krijgen en zuurstof, en zal minstens een uur ter observatie moeten blijven. Heb je je rat weer thuis, blijf hem dan goed in de gaten houden en noteer alle veranderingen, zodat als je de dierenarts moet bellen, je alle nodige informatie kan verschaffen. 

Hopelijk raken jouw ratten nooit oververhit en zal bovenstaande nooit gebeuren.
Hou je ratten koel, als het weer heet wordt.