8 veel voorkomende ziekten bij ratten

1. Mycoplasma Pulmonis: 
Alle ratten worden geboren met en zijn dragers van Mycoplasma Pulmonis. Dit is een ziekte aan de luchtwegen waar ratten op een bepaald moment in hun leven last van kunnen krijgen, maar er zijn ook ratten die er hun hele leven geen last van zullen hebben.
Het opkomen van Myco kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verzwakt immuunsysteem, slechte leefomstandigheden, en andere ziekten waardoor een soort domino effect ontstaat aan de algehele gezondheid van de rat. Symptomen zijn: niezen, piepende/reutelende ademhaling, porfyrine uitvloeiing, moeilijke ademhaling en zelfs lethargie (sloom, duf, niet meer actief, veel slapen).
Als de rat deze symptomen laat zien, of enkele van deze symptomen, is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan, waar antibiotica voorgeschreven moet worden. Wordt er niet behandeld, en Myco bereikt de longen, dan zal het de rat fataal worden.

2: Oorontsteking:
Normaal gesproken komen oorontstekingen niet zo heel erg veel voor bij ratten. Ze kunnen behandeld worden met antibiotica (2 soorten) en een steroïde injectie. De meest voorkomende symptomen zijn het draaien/kantelen van het hoofd, verliezen van het evenwicht en lethargie (zie ziekte 1). Ga altijd naar een goede dierenarts voor zijn/haar mening, want de symptomen kunnen ook wijzen naar andere onderliggende ziekten.

3: Bumblefoot:
Bumblefoot kan bij iedereen voorkomen die ratten heeft. Dit heeft niet altijd te maken met tralie plateaus, maar kan ook veroorzaakt worden door onderlinge kleine onenigheden om bijvoorbeeld de rangorde. Een veel voorkomende oorzaak van het ontstaan van bumblefoot is een klein sneetje of schaafwondje onder de poot, die al kan ontstaan tijdens een stoeipartij. Er ontstaat een rood bultje onder de voet wat er in eerste instantie uit lijkt te zien als eelt. Het zal zonder behandeling groter worden en kan gaan bloeden. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen en abcessen. De behandeling bestaat uit een kuur van antibiotica en het desinfecteren van de voet. Als je een wondje ziet aan de voet een voet van je rat, moet je deze zo snel mogelijk en regelmatig ontsmetten en hou de kooi zo schoon mogelijk om een infectie te voorkomen.

4: Goedaardige gezwellen:
Gezwellen bij ratten komen zeer vaak voor, maar het wil niet altijd zeggen dat het dan om kanker gaat. Als het om een goedaardig gezwel gaat, dan hoef je niet direct over te gaan om te laten opereren, dit kan je het best pas laten doen als het gezwel in de weg zit. Oudere ratten komen soms niet meer uit de narcose, en kunnen door de narcose en de stress soms slechter uit een operatie komen dan dat ze er in zijn gegaan. Goedaardige gezwellen komen bijna nooit terug nadat ze operatief verwijdert zijn, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere kunnen ontstaan op een andere plek.

5: Abcessen:
Abcessen zijn verschrikkelijke dingen. Ratten kunnen ze krijgen door een infectie en kunnen behoorlijk groot worden. Als een abces kapot springt moet deze zorgvuldig schoon gemaakt, gespoeld en ontsmet. Een abces bestaat uit "kamertjes" en al deze kamertjes moeten kapot gemaakt worden, anders komt het abces weer terug. Een antibiotica kuur is meestal ook nodig. Hou de rat met het abces apart van de andere ratten tot hij genezen is.

6: Tumoren:
Kwaadaardige gezwellen (tumoren) zijn net zoveel voorkomend bij de rat als de goedaardige tegenhanger. Het nadeel van de kwaadaardige is, dat ze na een operatie net zo hard weer terug komen. De beste optie bij tumoren is om goed te overleggen met de dierenarts over de prognose, omdat tumoren zich snel verspreiden. Hoe triest het ook is, we willen geen van allen dat onze ratten lijden of moeten beginnen met pijn lijden, dus is een besluit het best gemaakt in dezelfde week als dat de tumor is ontdekt. Vermindering op tumoren is mogelijk door ervoor te zorgen dat ze een goed dieet hebben, en dat je weet wat je de ratten zeker niet moet voeren. Maar daarover wordt nog een ander topic gestart.

7: Krabben:
Als een rat zich erg vaak krabt, kan die wijzen op een infectie van mijten of luizen. Dit kunnen ze oplopen vanuit de bodembedekking. Maar krabben kan ook wijzen op een allergie, als je het bijvoorbeeld maar 1 rat ziet doen.
Als je ratten mijten of luizen hebben is het zaak om zo snel mogelijk te behandelen met een middel waar Ivermectine in zit. Overleg met je dierenarts (of mensen die hier ervaring mee hebben) hoeveel je mag toedienen, aangezien een overdosis Ivermectine dodelijk kan zijn voor ratten.

8: Beroerte:
Een beroerte (ook wel slag genoemd) bij ratten komt bijna niet voor, maar kan soms voorkomen bij hele oude ratten, ratten met overgewicht of ratten die heel hun leven niet al te gezond zijn geweest. Als je een fokker bent is het goed om erbij stil te staan dat dit ook genetisch kan zijn. De symptomen van een beroerte zijn bijna identiek aan die van een oorontsteking, vandaar dus dat het belangrijk is om een rat zo snel mogelijk te laten onderzoeken om zeker te zijn wat de oorzaak is. Beroertes kunnen verschillende schades aanbrengen, dus het is heel belangrijk om te overwegen wat je verder gaat doen.

 

Het is voor elke rattenliefhebber belangrijk om de symptomen te herkennen van de meest voorkomende ziekten bij onze ratten. Als je die kent, kan je je rat ook het snelst en best helpen.